Adli Mimar Şahin Avşar'dan arazi alacaklara uyarı

Adli Mimar ve Bilirkişi Mimar Şahin Avşar ev ve arazi sayın alacakları uyardı. Avşar özellikle satış öncesi alıcı tarafından arazi vasfının mutlaka iyi araştırılması gerektiğini söyledi.

Adli Mimar Şahin Avşar'dan arazi alacaklara uyarı

Adli Mimar ve Bilirkişi Mimar Şahin Avşar ev ve arazi sayın alacakları uyardı. Avşar özellikle satış öncesi alıcı tarafından arazi vasfının mutlaka iyi araştırılması gerektiğini söyledi. 

Mimar Avşar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İmar izninin olup olmadığını anlamak için ilk bakmanız gereken yer tapu senedidir. Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir.

Tarla ise; Tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Arsa; İmar uygulaması olan ve üstüne bina yapılabilen, tarım yapılmayan, parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçası olarak ifade ediliyor.

İmar Kanunu, tarlaların üstüne normal şartlarda imar olmadığı için inşaata müsaade etmiyor. Mücavir alan ya da belediye sınırları içinde olması şartı ile bu alanlar için imar izni ve yapı ruhsatı alarak ihtiyaca yönelik ev, bağ evi, müştemilat vb. yapmak mümkündür.

“İZİNSİZ YAPILAN EVLER YIKILIR”

Gerekli izinler alınmaksızın tarım vasıflı araziye ev yapmak, kanunlara aykırı bir uygulamadır. Bunların tespit edilmesi neticesinde izinsiz bütün yapıların 1 ay içinde yıkılması gerekmektedir.Tarla arazilerine izin olmadan ve belli kurallara uyulmadan ev yapmanın yasak olmasının bir sebebi, tarım işleyişinin ülke genelinde verimini sürdürmesidir. Eğer tarım arazileri, daha çok gelir getirebilecek evler ile dolarsa tarım faaliyetleri ilerlemeyecektir.Tarlaya imar gelirse yüzde kaç olur?

PREFABRİK EV NEREYE YAPILIR?

Öncelikle, bir dönüm tarla yaklaşık olarak 4.000 metrekarelik bir alana denk gelmektedir. Prefabrik evler ise farklı büyüklüklerde olabilmekle birlikte, genellikle 30-150 metrekare aralığında alan kaplamaktadır. Bu nedenle, bir dönüm tarlaya prefabrik ev yapmak mümkündür.

"YAPI İZİNİ MUTLAKA ALINMALI"

Prefabrik evler, çeşitli malzemelerden üretilen, fabrikalarda önceden hazırlanmış parçaların bir araya getirilmesiyle inşa edilen evlerdir. Hafif çelik, ahşap, betonarme ve sandviç panel gibi malzemeler kullanılarak üretilen prefabrik evler, daha az zaman ve maliyet gerektirirler ve daha çevre dostudurlar.

Bir dönüm tarlaya prefabrik ev yapmak için, öncelikle arazi üzerinde yapılaşma izni alınması gerekmektedir. Yapılaşma izni, ilgili belediyeden veya yerel yönetimden alınır. Bu izin, arazi sahibinin arazisine ne tür bir yapı yapabileceğini ve ne kadar büyük olabileceğini belirler.” Dedi.

“RESMİ BİLGİLER IŞIĞINDA KARAR VERİN”

Ne alırsanız alın belediye ile ya da il özel idaresi ile veya Harita Bürosu ve Lisans lı bir harita bürosundan alacağınız bilgiler ışığında karar verin, diyen Avşar profesyonel veya kurumsal firmalar ile çalışın dedi.